مجازی سازی

VDI چیست؟

VDI چیست؟

VDI چیست؟ VDI یک روش جدید برای مدیریت کاربران است. این تکنولوژی که مخفف  Virtual Desktop Infrastructure (زیرساخت دسکتاپ مجازی) است محیطی را برای مدیریت کاربران فراهم می‌کند. درواقع VDI یک روش برای مجازی سازی دسکتاپ کاربران است.

با مجازی سازی دسکتاپ (VDI) کاربران می‌توانند به دسکتاپ‌های شخصی خود بدون منابع سخت‌افزاری داشته باشند دسترسی داشته باشند. درواقع مجازی‌سازی VDI یک محصول نیست بلکه یک فناوری است.

درگذشته قبل از فناوری مجازی‌سازی هرکدام از کاربران دارای منابع سخت‌افزاری منحصربه‌فرد بودند و سیستم‌عامل منحصراً روی منابع هریک کار می‌کرد اما با ورود فناوری مجازی‌سازی یک سیستم‌عامل بر روی سیستم مرکزی نصب‌شده و به کاربران سرویس می‌دهد. در مجازی‌سازی تمامی اطلاعات کاربران روی سیستم مرکزی ذخیره می‌شود.

در این صورت در مجازی‌سازی وابستگی به سخت‌افزار نخواهیم داشت. درواقع کار اصلی این فناوری ارائه‌ی دسکتاپ مجازی به کاربران است. مجازی‌سازی VDI را می‌توان با پروتکل‌های مختلفی پیاده‌سازی کرد. درواقع تفاوتی که این پروتکل‌ها در مجازی‌سازی باهم دارند نحوه‌ی انتقال تصویر هست.

دلایل استفاده از VDI چیست؟

در ابتدای مقاله به بررسی مفهوم VDI پرداختیم. اکنون باید بدانیم این فناوری چه موارد استفاده‌ای دارد. استفاده از فناوری VDI به چندین دلیل می‌تواند مفید باشد:

  1. مدیریت آسان: با استفاده از VDI مدیران شبکه می‌توانند به راحتی دسترسی به دسکتاپ‌های مجازی را از راه دور از طریق یک مرکز کنترل کنند. همچنین قادر هستند به راحتی سطح دسترسی کاربران را مدیریت کنند.
  2. امنیت بالا: با VDI داده های شما در یک محیط مجازی ذخیره می‌شود که به افزایش امنیت آنها می‌انجامد. همچنین می‌توانید از راه دور به دسکتاپ‌های مجازی دسترسی داشته باشید و بدون دغدغه امنیت از داده‌های خود استفاده کنید.
  3. کاهش هزینه‌ها: استفاده از VDI منجر به کاهش هزینه‌های سخت افزاری و نرم افزاری می‌شود؛ چرا که دیگر نیازی به خرید و نصب نرم افزار و سخت افزار جدید نیست. همچنین می‌توانید هزینه‌های تعمیر و نگهداری سیستم‌های شخصی را کاهش دهید.
  4. افزایش کارایی: با VDI می‌توانید به راحتی دسکتاپ‌ها و برنامه‌های کاربردی خود را در محیط مجازی اجرا کنید و به طور همزمان به چندین سیستم دسترسی داشته باشید. چنین امکانی باعث افزایش توانایی و بهبود کارایی شما می‌شود.
  5. امکانات مشترک: VDI این امکان را به شما می‌دهد به راحتی فایل‌ها و داده‌های خود را با دیگر کاربران در محیط مجازی به اشتراک بگذارید. وجود چنین قابلیتی برای کارهای گروهی یک باید است.

مزایای مجازی سازی VDI

سه روش عمده مجازی‌سازی به شرح زیر است:

مجازی سازی دسکتاپ و نرم افزارها معمولاً به روش‌ها و با پروتکل‌های متعددی انجام می‌شود. در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم:

پروتکل مجازی‌سازی RDP

مخفف (Remote Desktop Protocol) می‌باشد این پروتکل یکی از ساده‌ترین پروتکل‌های مجازی‌سازی دستکتاپ هست که ساخت کمپانی مایکروسافت است که به کمک این پروتکل می توان از طریق شبکه به یک سیستم دیگر به صورت گرافیکی وصل شد و آن را کنترل کرده و از امکانات آن استفاده کرد.

پیاده‌سازی این پروتکل نیاز به مهارت خاصی ندارد و مدیران شبکه به‌راحتی می‌توانند خود آن را پیاده‌سازی کنند. هزینه‌ی پیاده‌سازی این پروتکل مجازی‌سازی از دو روش دیگر پایین‌تر است.

RDP از پروتکل TCP/IP برای ارتباط با سرورها و دستگاه‌های دیگر بهره می‌برد. با فناوری RDP می‌توانید به راحتی به دستگاه‌های دیگر از راه دور وصل شوید و از آنها استفاده کنید. این پروتکل قابلیت ارسال و دریافت تصویر و صدا را نیز دارا است؛ بنابراین می‌توانید به راحتی با دستگاه‌های دیگر تعامل داشته و کار کنید.

از دیگر ویژگی‌های RDP امنیت بالای آن است. به این صورت که تمام ارتباطات بین دستگاه‌ها با استفاده از رمزگذاری AES یا RC4 صورت می‌گیرد. همچنین با RDP می‌توانید سطح دسترسی کاربران را مدیریت کنید و به راحتی تنظیمات امنیتی خود را تغییر دهید.

با توجه به این که RDP توسط مایکروسافت توسعه داده شده است، به طور پیش فرض در ویندوز وجود دارد و به راحتی قابل دسترسی است. همچنین اکثر سیستم‌های مجازی سازی از جمله Hyper-V و VMware، نیز از RDP پشتیبانی می‌کنند.

PCoIP

پروتکل مجازی‌سازی PCoIP

PCoIP یا PC-over-IP یک پروتکل مجازی سازی است که توسط شرکت Teradici ایجاد شده است. این پروتکل به منظور تجربه کاربری بهتر در محیط‌ها و دسکتاپ‌های مجازی طراحی شده است. از قابلیت‌های PCoIP انتقال تصاویر دسکتاپ و برنامه‌ها به صورت فشرده از سرور به دستگاه کاربر بدون افت کیفیت تصویر است.

PCoIP برای انتقال تصاویر و داده‌های دسکتاپ از پروتکل TCP/IP استفاده می‌کند. به این صورت که تصاویر و داده‌های دسکتاپ به شکل فشرده و بهینه‌ای به دستگاه کاربر ارسال می‌شوند؛ بنابراین مصرف پهنای باند کمتری نسبت به پروتکل‌های دیگر دارد. همچنین PCoIP از ارتباطات رمزگذاری شده استفاده می‌کند، در نتیجه حفاظت از اطلاعات کاربران دسکتاپ‌های مجازی تضمین می‌شود.

از دیگر ویژگی‌های PCoIP قابلیت پشتیبانی از صدا و ویدیو است. اکنون کاربران می‌توانند به راحتی از دستگاه‌های دیگر به دسکتاپ مجازی خود دسترسی داشته باشند و به صورت تمام صفحه با برنامه‌ها و فایل‌های خود کار کنند.

PCoIP به عنوان یک پروتکل مجازی سازی در اکثر سیستم‌ها مانند VMware و Citrix قابل استفاده است. همچنین Teradici ابزارهایی برای پشتیبانی و مدیریت پروتکل PCoIP ارائه می‌کند؛ مواردی از جمله کارت‌های گرافیکی صنعتی و نرم افزارهای مدیریت کنترلرهای صفحه نمایش.

citrix virtualization

پروتکل مجازی‌سازی Citrix

پایه و اساس کار Citrix مبتنی بر سیستم‌عامل یونیکس است. مجازی‌سازی دسکتاپ به‌واسطه‌ی نرم‌افزار VMware Horizon View انجام می‌شود و محصول قدرتمند NSX وظیفه‌ی مجازی‌سازی شبکه را بر عهده دارد.

نسخه مناسب VMware horizon

Citrix چیست؟ یک شرکت نرم افزاری است که پروتکل‌های مجازی‌ سازی متعددی برای ارائه راهکارهای ارتباطی مجازی بین دستگاه‌ها توسعه می‌دهد. Citrix XenApp و XenDesktop دو نرم افزار اصلی این شرکت هستند که از پروتکل مجازی‌ سازی Citrix استفاده می‌کنند.

پروتکل مجازی‌ سازی Citrix به منظور تجربه کاربری بهتر و بهبود قابلیت اطمینان در محیط‌های مجازی ‌سازی طراحی شده است. این پروتکل به صورت فشرده تصاویر و داده‌های دسکتاپ را از سرور به دستگاه کاربر منتقل می‌کند. با استفاده از Citrix کاربران می‌توانند به سادگی به دستگاه‌های مجازی و برنامه‌های خود دسترسی داشته باشند؛ این کار بدون نیاز به نصب و راه‌اندازی برنامه‌ها در دستگاه کاربر انجام می‌شود.

Citrix از پروتکل‌های TCP/IP و UDP برای ارتباط با سرورها و دستگاه‌های دیگر استفاده می‌کند. این پروتکل به صورت فشرده تصاویر و داده‌های دسکتاپ را انتقال می‌دهد و برای محافظت از اطلاعات کاربران از رمزگذاری استفاده می‌کند. علاوه بر این Citrix قابلیت پشتیبانی از صدا و ویدیو را نیز دارا است.

از دیگر ویژگی‌های Citrix قابلیت انعطاف پذیری آن است. اکنون کاربران می‌توانند به راحتی به دسکتاپ‌های مجازی، سیستم‌های عامل و برنامه‌های مختلف دسترسی داشته باشند. همچنین Citrix به عنوان یک پروتکل مجازی‌سازی در اکثر سیستم‌های مجازی‌سازی مانند VMware، Hyper-V و XenServer قابل استفاده است.

از مهم‌ترین ویژگی‌های شرکت مجازی سازی Citrix می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امنیت بسیار بالا
  • سرعت‌بالای اجرای نرم‌افزارها
  • ایجاد یک تونل اختصاصی بین زیروکلاینت و سرور
  • کیفیت بسیار بالای در اجرای نرم‌افزارهای کاربر
  • رمزگذاری ارتباط‌ها که امنیت ارتباط رو دوچندان می‌کند
  • قابلیت چند پلتفرمی بودن آن یعنی از انواع پلتفرم‌های موجود می‌توان برای برقراری اتصال استفاده کرد.

VMware Workstation

تفاوت‌های مجازی سازی Citrix و VMware

در VMware مجازی‌ سازی سرور با Esxi و مجازی ‌سازی دسکتاپ به ‌واسطه‌ نرم‌افزار VMware Horizon View  انجام می‌شود. در حقیقت محصول قدرتمند NSX وظیفه‌ مجازی‌ سازی شبکه را بر عهده دارد. مجازی ‌سازی با Citrix عمل مجازی‌ سازی دسکتاپ با نرم‌افزارهای XenDesktop و XenApp  و مجازی ‌سازی سرور با XenServer انجام می‌گیرد. این نرم افزار مدیریت سرور و دیتاسنتر را بر عهده دارد و منابع را مدیریت می‌کند. همچنین Netscaler برای مجازی‌ سازی شبکه به‌ کار برده می‌شود.

Vmware Esxi چیست؟

در استفاده از مجازی‌ سازی VMware چون Esxi نیاز به سیستم‌عامل ندارد و خود مستقیم روی سرور نصب می‌شود، توان (Throughput) بالایی دارد. از طرفی سازگاری (Compatibility) آن با دیوایس‌ها بسیار پایین است. در واقع Esxi دارای پایین‌ترین حد سازگاری است.

چون Esxi خود بالاترین واحد این پلتفرم است و بالاتر از آن سیستم‌ عامل نیست، هیچ محدودیتی برای ما ایجاد نکرده و تمامی تراکنش‌ها مستقیم از سرور خارج می‌شود. پس دخالتی در آن انجام نمی‌شود. در نتیجه کارایی (Performance) در این روش بسیار بالا است و هیچ پلتفرمی نمی‌تواند با آن رقابت کند.

در طرف مقابل در مجازی سازی Citrix تمامی ارتباطات ذخیره‌سازی و شبکه‌ای از کنترل دامین عبور می‌کند. بنابراین وجود همین دامین باعث کاهش توان این پلتفرم شده است؛ اما وجود همین دامین باعث می‌شود این پلتفرم بتواند با انواع دیوایس‌ها سازگاری داشته باشد. پس عامل سازگاری را در این پلتفرم بالا می‌برد.

عملیات مدیریت سرور Esxi در VMware را عامل vCenter بر عهده دارد. چون تمامی تنظیمات سرور مجازی روی vCenter انجام می‌شود و vCenter آن‌ها را در خود نگهداری می‌کنند، دغدغه مدیران شبکه همیشه این بوده که vCenter را بالا نگه‌ دارند و راهکارهایی اتخاذ کنند تا vCenter دچار مشکل نشود.

از سوی دیگر عامل مدیریت XenServer در Citrix ،XenCenter  است که برخلاف vCenter تنظیمات سرور در آن ذخیره نمی‌شود و فقط عاملی برای دیدن سرور و خواندن تنظیمات آن است. در نتیجه وجود آن اهمیتی ندارد و مدیران هیچ دغدغه‌ای برای بالا نگه ‌داشتن آن ندارند. بنابراین نتیجه می‌گیریم که سازگاری مجازی ‌سازی Citrix از VMware بیشتر است و توان و سرعت مجازی ‌سازی با VMeare بیشتر از Citrix است.

چرا باید از تکنوکلاینت خدمات بگیریم؟

پروتکل‌های مجازی‌ سازی دیگری نیز وجود دارد اما پرکاربردترین آنها موارد فوق است. ما هر کدام را جداگانه در مقالات بعدی شرح خواهیم داد. مجازی ‌سازی VDI باعث کاهش هزینه‌ها می‌شود. همچنین استفاده از مجازی ‌سازی به صرفه‌جویی در مصرف برق، سخت ‌افزار و زمان می‌انجامد. هر کاربر به کامپیوتر خود به عنوان یک واحد کاملاً مستقل با سیستم عامل و برنامه‌های کاربردی متصل می‏‌شود.

برای مشاوره در خصوص پیاده‌سازی مجازی‌سازی VDI با مشاوران تکنوکلاینت تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *