کلاینت چیست؟ کلاینت یک مفهوم کلی می باشد در دنیای شبکه و علوم رایانه، نرمافزارها یا کاربرانی هستند که از سرویسدهنده خدمات دریافت میکنند یک درخواست به سرور ارسال میکند که توسط سرور پردازش میشود.
بعضی اوقات کلاینت به صورت فیزیکی به شبکه و سرور متصل بوده و از نظر مکان جغرافیایی به آن نزدیک است و بعضی اوقات به کمک اینترنت است که یک شبکه کلاینت/ سرور ایجاد میشود به همین دلیل کلاینت و سرور کنار هم معنا پیدا میکنند و نمیتوان آنها را از هم جدا کرد.
دستگاههایی که بهعنوان کلاینت به شبکه و سپس به سرویسدهنده متصل میشوند، کامپیوترهای رومیزی، لپتاپ، نوت بوک، گوشی تلفن یا هر وسیله الکترونیکی که قادر به برقراری ارتباط و دریافت خدمات از سرور موجود در شبکه باشد.
معنی Client به فارسی و مفهوم آن
در معماری شبکهای کلاینت در زبان فارسی به معنای مشتری میباشد. اگر اندکی به معنی آن فکر کنیم میتوانیم متوجه شویم که کلاینت چه کاری انجام میدهد. Client واقعا مثل یک مشتری عمل میکند و مشتری کسی میباشد که تقاضای خدماتی را از سوی فروشندهای (سرور) دارد.
به عبارتی مشتری یک کالا یا خدمات را از فروشنده درخواست میکند و فروشنده موظف است درخواست را بررسی کرده و کالا یا خدمات مورد نظر را به مشتری ارائه دهد.
کلاینت در دنیای شبکه و کامپیوترها
اگر به شبکه آشنایی داشته باشید واژه کلاینت را شنیده اید. در دنیای کامپیوتر و شبکه به سیستمی که درخواستی به سمت سرور ارسال کند و سرور درخواست را بررسی و جوابی به درخواست کننده ارسال کند، کلاینت میگویند.
به سیستم هایی که درخواست های کلاینتها را دریافت بررسی و پاسخ میدهند و نقش مدیریت شبکه را دارند سرور میگویند که میتواند در محل یا خارج از محل کلاینت قرار داشته باشد.
در دنیای شبکه و سرور به سیستمی (کامپیوترهای رومیزی، لپتاپ، نوت بوک، گوشی تلفن) که از طریق شبکه یک درخواست از طریقهای مختلف سیمی و بیسیم به سرور ارسال می کند و سرور جواب مناسب را به آن می دهد، سرور کلاینتی میگویند.
کلاینت / سرور چیست؟
در سازمانهایی که تعداد کاربران بسیار زیاد است معمولا معماری شبکه بصورت Client Server (کلاینت سرور) طراحی و پیاده سازی می شود. مهمترین هدف از طراحی معماری کلاینت و سرور جدا کردن کار کاربران عادی از فرآیند های سازمانی است.
در کامپیوتر سرور، یک یا چند برنامه مرتبط نصب میشود که منابع سختافزاری سرور را برای کلاینتها به اشتراک میگذارد. اما کلاینت اشتراک منابع انجام نداده و فقط درخواست محتوا یا سرویس مدنظر خود را به سرور ارسال میکند.
نمونه هایی از کلاینت / سرور شامل وب سرورها، فایل سرورها و ایمیل سرورها است. مرورگر وب یک Client است که صفحاتی را از سرورهای سراسر وب درخواست می کند و سرور رایانه ای است که به درخواست رسیدگی می کند و فایل HTML را پس می فرستد.
برای واضح شدن مفهوم مثالی می زنیم، شما هنگام چت با فردی یک کلاینت هستید و پاسخگو، سرور آن پیامرسان است.
تفاوت کلاینت با سرور
Client سیستمی است که در شبکه به عنوان یک سرویس گیرنده عمل میکند اما سرور به عنوان یک سرویس دهنده عمل میکند. سرورها عموما سیستم هایی با قدرت پردازشی بالا هستند که وظیفه مدیریت و کنترل کلاینت را بر عهده دارند و کلاینت ها سیستم هایی هستند که از خدمات سرویس دهنده(سرور) استفاده میکنند.
نحوه برقراری کلاینت در شبکه با سرور
کلاینتها در شبکه به دو صورت می توانند به سرور مرکزی متصل شوند. در روش اول با استفاده از کابل های شبکه یک سری تجهیزات شبکه مانند روتر، سوئیچ و … به سرور متصل می شوند در این روش انواع مختلفی برای اتصال به سرور وجود دارد که جدیدترین روش STAR است و در اکثر شبکه ها استفاده می شود که اتصال بین سرور و کلاینت از طریق کابل است.
در روش دوم اتصال به سرور از نوع شبکه بی سیم است. در این نوع اتصال نیاز به کابلهای متصل کننده شبکه نیست و ارتباط بین سرور و کلاینت از نوع بی سیم است. برای ایجاد این اتصال نیاز به سخت افزارهایی مانند AP و کارت های شبکه بی سیم می باشد که از روش اول گران تر است ولی مزیت آن این است که نیاز به کابل کشی ندارد.
انواع Client
سیستمهای کامپیوتری امروزه به دو دسته تقسیم میشوند سرورها و کلاینتها، کلاینتها بسته به اندازه، نوع کاربری، نوع اتصال به شبکه و … به مدل های مختلفی تقسیم میشوند که دارای سه نوع دسته بندی هستند:
-
Fat Client (فت کلاینت)
فت کلاینتها بر خلاف تین کلاینتها و زیروکلاینتها کامپیوترهای کاملا مستقل هستند. به طوری که هیچ وابستگی به سرور ندارند. هرچند میتوان فت کلاینتها را به شبکه داخلی مبتنی بر سرور متصل کرد. اما پردازش اطلاعات در فت کلاینتها بر عهده پردازنده خودشان است. به عبارت دیگر پردازش تمامی اطلاعات بر روی سیستم خود است و تمامی کارها را خودش انجام میدهد. بار پردازشی بر روی سرور کم است و بیشتر از منابع خود استفاده میکند. کامپیوترهای دسکتاپ خانگی یکی از انواع فت کلاینتها هستند.
برای خواندن بیشتر در رابطه با فت کلاینتها مقاله مربوط به آن را از اینجا بخوانید.
Thin Client (تین کلاینت)
تین کلاینت برعکس Fat Client به سرور وابسته است و همه پردازشها توسط سرور و از راه دور انجام میشود. بنابراین فشار اصلی به سرور وارد می شود نه سیستم کاربر، تمامی بار فضای ذخیره سازی و خواندن و نوشتن برنامه به عهده سرور است هیچ نرم افزار خاصی روی کامپیوتر لوکال نصب نخواهد شد.
معمولا کیسها یک فضا برای ذخیره سازی اطلاعات و یک رم برای خواندن اطلاعات دارند. اما در تینکلاینت فضایی برای ذخیره سازی و رم وجود ندارد. تین کلاینتهایی سبک برای انجام کارها و نگهداری داده ها هستند.
Hybrid Client (هیبرید کلاینت)
این کلاینت ها، ترکیبی از تین کلاینتها و تیک کلاینتها هستند. دادهها را به صورت محلی پردازش می کند اما برای ذخیره دادههای پایدار به سرور متکی هستند. یکی از کاربردهای Hybrid Client برای انجام بازیهای کامپیوتری است.
Zero Client (زیروکلاینت)
زیروکلاینتها هم سبک وزن هستند و هم نیازی به پیکربندی ندارند و چیزی روی آنها ذخیره نمیشود. همچنین از برق کمتری نسبت به تین کلاینتها ستفاده می کنند. مقرون به صرفهترین انواع کلاینت در شبکه، زیروکلاینتها هستند. به طور مستقل قادر به انجام محاسبات هستند.
خرید تین کلاینت و زیروکلاینت از تکنوکلاینت
عموماً خرید دستگاههای الکترونیکی، تراشههای سختافزاری و یا تجهیزات نرمافزاری همیشه با وسواس بیشتری از سوی خریداران همراه بوده است. خرید تین کلاینت و زیروکلاینت نیز از این قاعده مستثنی نیست. تجهیزات کامپیوتری و به صورت ویژه تین کلاینت و زیروکلاینتها معمولاً پایهایترین ابزار کار شما در امور دیجیتالی هستند. پس بهتر است این تجهیزات را از جایی تهیه کنید که:
“قیمت مناسب، گارانتی یک ساله، دستگاه تست، مشاوره رایگان، خدمات پس از فروش، ضمانت بازگشت کالا و ارسال رایگان محصولات خود را پشتیبانی کند که کمپانی تکنوکلاینت تمامی موارد گفته شده را پشتیبانی میکند.”
پاسخگویی آنی و مشاوره تخصصی در خصوص خرید انواع تجهیزات کامپیوتری به مشتریان به صورت آنلاین، از دیگر دلایلی است که میتواند شما را به خرید از تکنوکلاینت ترغیب نماید.
در انتها یادآوری میکنیم، در زمان خرید تین کلاینت و زیروکلاینت از فروشگاه معتبر تکنوکلاینت حتماً با مشاوران فنی ما در رابطه با پروتکلهای مجازی سازی دسکتاپ صحبت کنید، تا مدل مجازی سازی دسکتاپ سازگار با کاربری و محیط کاری شما توصیه و اجرا گردد.
تکنوکلاینت با بهرهگیری از تیم فنی و پشتیبانی خبره در زمینه اجرای پروژههای مجازی سازی دسکتاپ می تواند مشاوره مفیدی را در زمینه مجازی سازی ارائه دهد، تا مدل سازگار با محیط سازمانی مشتریان پیشنهاد گردد. در بخش فروش زیروکلاینت هم تکنوکلاینت به عنوان یک فروشگاه معتبر میتواند انواع زیروکلاینت از برندهای نام آشنایی نظیر Dell و hp را در اختیار شما قرار دهد.