مجازی سازی

مجازی سازی سرور چیست؟

مجازی سازی سرور چیست

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

می‌توان به مجازی سازی از بخش‌های مختلف و با دیدگاه‌های متفاوت نگریست؛ مجازی سازی سرور چیست؟ در حقیقت مجازی سازی سرور (Server Virtualization) شامل فرایندی است که در آن فایل، نرم‌افزار و چندین سیستم عامل را یکجا به صورت مجازی ایجاد و اجرا می‌کنیم؛ به عبارت دیگر به واسطه مجازی سازی می‌توانید به نرم‌افزارها یا سرویس‌هایی که در ویندوز و یا سیستم عامل‌های دیگر موجود نیست دست یابید. یعنی به واسطه مجازی سازی بخشی از منابع سیستم را درگیر سرور یا نرم‌افزار مجازی‌ساز کنید تا دسترسی لازم به بخش‌های خاصی از سرویس‌ها یا نرم‌افزارهای دیگر را داشته باشید! در ادامه همراه ما باشید تا به طور کامل به بررسی مجازی سازی سرور بپردازیم.

 

ارائه خدمات مجازی سازی

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

مجازی سازی سرور دقیقاً چیست؟

در تکنولوژی مجازی سازی لایه نرم‌افزاری به نام Hypervisor بین ماشین‌های مجازی یا همان Virtual Machineها و سخت‌افزار قرار می‌گیرد. قلب مجازی سازی همان ماشین‌های مجازی است که شامل سیستم عامل به همراه سرویس‌ها و برنامه کاربردی داخل آن است. VMها کاملاً از هم جدا شده‌اند و به یکدیگر وابستگی ندارند.

وظیفه Hypervisor تخصیص دینامیکی منابع سخت‌افزاری به ماشین‌های مجازی در هنگام نیاز به آن‌ها و سپس آزادسازی آنها پس از اتمام کار است. در ابتدا نرم‌افزار مجازی‌ساز یا همان Hypervisor روی سخت‌افزار سرور اجرا و نصب می‌شود. سپس در آن تعدادی ماشین مجازی تعریف می‌شود.

پس آن هر ماشین مجازی مثل یک سخت‌افزار مستقل عمل می‌کند که می‌توان روی آن سیستم عامل دلخواه نصب کرده و سرویس‌ها را راه‌اندازی کرد. به صورت پیشرفته‌تر برای مجازی سازی می‌توان سخت‌افزار چندین سرور مختلف را به صورت منطقی با یکدیگر  تجمیع نمود. سپس تمام منابع را به صورت تجمیعی در اختیار یک Hypervisor قرار داد.

Hypervisor

Hypervisor چیست؟

هایپروایزر (Hypervisor) که به ‌عنوان مانیتور ماشین مجازی یا VMM هم شناخته می‌شود، نرم‌افزاری است که ماشین‌های مجازی (VM) را ایجاد و اجرا می‌کند. هایپروایزر کامپیوتر میزبان را قادر می‌سازد با به‌اشتراک‌گذاری مجازی منابع خود مانند حافظه و پردازنده، از چندین VM مهمان پشتیبانی کند. در واقع هایپروایزرها شرایط را برای استفاده بیشتر و مؤثرتر از منابع موجود در سیستم ممکن می‌کنند؛ زیرا ماشین‌های مجازی مهمان (Guest VMs) مستقل از سخت‌افزار میزبان می‌باشند. یعنی Guest VM  می‌تواند بدون دردسر بین سرورهای مختلف جابه‌جا شود.

هایپروایزر با منابعی مثل CPU، فضای ذخیره‌سازی و حافظه به‌ نحوی برخورد می‌کند که می‌تواند به‌ راحتی به guest‌های موجود یا VMهای جدید اختصاص داده شود. همه هایپروایزرها برای اجرای ماشین‌های مجازی به بعضی از اجزای سیستم‌عامل مانند مدیریت حافظه، زمان‌بندی فرایند، پشته ورودی/خروجی، درایورهای دستگاه، مدیریت امنیت و پشته شبکه نیاز دارند. به این دلیل که چندین ماشین مجازی می‌توانند از یک سرور فیزیکی با یک Hypervisor استفاده کنند، هایپروایزر باعث بهینه‌سازی فضا و انرژی و هرگونه الزامات نگه‌داری دیگر می‌شود.

در انتخاب هایپروایزر منبع‌باز گزینه‌هایی زیادی وجود دارد. VMware انتخابی پرطرفدار برای مجازی سازی است و پلتفرم مجازی سازی هایپروایزر ESXi و vSphere را ارائه می‌دهد. ماشین مجازی مبتنی ‌بر هسته (KVM) یا مجازی ساز KVM نیز گزینه منبع‌باز دیگری است که در هسته لینوکس تعبیه شده است. دیگر ماشین‌های مجازی عبارتند از Xen و Microsoft Hyper-V.

مجازی سازی سرور

چرا از مجازی سازی سرور استفاده می‌شود؟

اگر در قدیم به عنوان یکی از کارمندان یک سازمان به یک سرور نیازمند بودید، درخواست آن با پروسه‌ای زمانبر همراه بود. چون باید مناقصه‌ای جهت خرید سرور صورت می‌گرفت و سپس سیستم عامل روی آن نصب و راه‌اندازی می‌شد. در نهایت این سرور به شما تحویل داده می‌شد.

اما امروزه با بهره‌گیری از مجازی سازی سرور، به راحتی می‌توانید در زمانی کوتاه آن را تحویل بگیرید. حتی با قابلیت‌های clone و template می‌توان بازه زمانی برای نصب سیستم عامل را نیز حذف کرده و بازه تحویل گرفتن سرور را کوتاه‌تر کرد. قبل از فناوری مجازی سازی سرور، ادارات و سازمان‌ها از یک برند خاص سرورهای سخت‌افزاری و تجهیزات و وسایل مربوطه استفاده می‌کردند.

اما با مجازی سازی سرور می‌توانید به هر شکل از سروری که تمایل دارید استفاده کنید. زیرا از دیدگاه تکنولوژی مجازی سازی سخت افزاری همیشه یک قدم عقب‌تر از مجازی سازی سیستم عامل‌ها بوده است. ایجاد همسویی در سطح سیستم عامل و hypervisor ها صورت گرفته و سبب بالا رفتن قدرت انعطاف پذیری مدیران مراکز داده و شبکه می‌شود. همچنین آنها را قادر می‌سازد هر گونه سخت‌افزاری استفاده کنند. حتی با مجازی سازی سرور به سادگی می‌توانید از سخت افزاری به سخت افزار دیگر انتقال پیدا کنید.

انواع Server Virtualization

انواع مجازی سازی سرور چیست؟

  1. مجازی سازی کامل

تکنولوژی مجازی سازی کامل یا Full Virtualization امکان مدیریت همزمان سیستم عامل‌های متنوع در یک سرور فیزیکی را فراهم می‌کند. محیط سخت‌افزار برای محیط نرم‌افزاری با برنامه و سیستم عامل‌های در حال اجرا شبیه سازی می‌شود.

مجازی سازی کامل برای مدیران مزایای قابل توجهی دارد؛ زیرا با تهیه یک سرور و نصب سیستم عامل‌های متنوع روی آن در هزینه خرید سرور جدید صرفه‌جویی می‌شود. افزون بر آن در فضای نگهداری برای چندین سرور نیز تغییراتی اعمال خواهد شد.

  1. مجازی سازی تقلیدی

مجازی سازی تقلیدی یا Emulation Virtualization محیط سخت‌افزاری برای ماشین‌های مجازی مستقل شبیه سازی می‌شود. در نتیجه نیازی به اعمال تنظیمات و اصلاح برای مدیریت و ساخت ماشین مجازی نیست.

  1. مجازی سازی ناقص

در مجازی‎‌سازی ناقص یا Para Virtualization شبیه سازی سخت‌افزار روی نمی‌دهد؛ زیرا نرم‌افزار بدون نیاز به شبیه سازی سخت‌افزار و به صورت جدا اجرا می‌شود. اما لازم است در سیستم عامل مهمان تغییراتی اعمال کنیم. برنامه‌های مهمان نیز مانند سیستم عامل در محیطی جداگانه گویی در سیستم عاملی مجزا اجرا می‌شوند و نیازی به شبیه سازی سخت‌افزاری ندارند. تکنولوژی مجازی سازی ناقص در سیستم عامل‌های منبع باز کاربرد دارد و با ارائه Interface نرم‌افزاری به ماشین‌های مجازی به فعالیت می‌پردازد. در این حالت ماشین‌های مجازی از وجود و میزان منابع مورد استفاده یکدیگر باخبر هستند.

مجازی سازی سرور

مزایای مجازی سازی سرور چیست؟

مجازی سازی مزایای تکنولوژیکی و تجاری فراوانب برای سازمان‌ها به‌ ارمغان می‌آورد. برخی از مزایای مهم مجازی سازی به شرح‌ زیر هستند:

  • یکپارچه سازی سرور

از آنجا که مجازی ‌سازی به سرور فیزیکی کمک می‌کند تا کار چندین سرور را انجام دهد، می‌شود تعداد کل سرورهای سازمان را کاهش داد. این فرایندی است که یکپارچه‌سازی سرور نام دارد. مثلاً فرض کنید در حال ‌حاضر ۱۲ سرور فیزیکی داریم که یک برنامه‌ای را اجرا می‌کنند. با استفاده از مجازی سازی هر سرور فیزیکی می‌تواند میزبان سه VM باشد و هر VM یک برنامه کاربردی را اجرا می‌کند؛ در نتیجه سازمان فقط به ۴ سرور فیزیکی برای اجرای همان ۱۲ بار کاری (Workload) نیاز دارد.

  • زیرساخت فیزیکی ساده‌ شده

با تعداد سرورهای کمتر، تعداد رک‌ها (Rack) و کابل‌ها در دیتاسنتر کاهش چشمگیری پیدا می‌کند. این امر استقرار و عیب‌یابی را ساده کرده و تیم را قادر می‌سازد همان اهداف را با اشغال فضای کمتر دنبال کند.

  • کاهش هزینه‌‌های سخت‌ افزاری و امکانات

یکپارچه‌‌سازی سرور هزینه سخت‌افزار دیتاسنتر را کاهش داده و به انرژی و توان خنک‌کننده کمتری هم نیاز دارد. یکپارچه‌سازی سرور با مجازی سازی از روش‌های صرفه‌جویی در هزینه برای سازمان‌هایی با سرورهای بزرگ است.

Server Virtualization

  • انطباق‌پذیری بیشتر

قبل از آنکه هر VM به‌ عنوان نمونه مستقل خود موجودیت یابد، باید یک سیستم‌عامل مستقل را اجرا کند. با ‌این ‌حال سیستم‌عامل می‌تواند میان ماشین‌های مجازی متفاوت باشد. همچنین به سازمان اجازه دهد هر ترکیب دلخواه از ویندوز، لینوکس و سایر سیستم‌عامل‌ها را روی همان سخت‌افزار فیزیکی مستقر کند. این میزان از انعطاف‌پذیری در استقرار سرورهای فیزیکی معمول واقعاً کم‌نظیر است.

  • مدیریت بهبود یافته

مجازی سازی عمل کنترل منابع و ایجاد VM را به‌ صورت متمرکز انجام می‌دهد. مجازی ‌سازی مدرن ابزارها و ویژگی‌های فراوانی در اختیار مدیران IT قرار می‌دهد و به بهبود کنترل و نظارت بر محیط مجازی‌ ‌شده کمک کند. مثلاً ویژگی‌ Live Migration ماشین مجازی را قادر می‌سازد Workload را بین دو سرور فیزیکی بدون توقف جابه‌جا کند. ویژگی‌ Data protection نیز می‌تواند وضعیت یک VM را در هر نقطه از زمان ثبت کرده تا پس از خطاها یا اتفاقات غیرمنتظره بازیابی شود. در‌ نهایت مجازی‌سازی به مدیریت متمرکز کمک کرده و مدیران را قادر می‌سازد تمام ماشین‌های مجازی را در محیط ببینند.

چرا از تکنوکلاینت خدمات بگیریم؟

مجازی سازی در حالت کلی می‌تواند خدماتی مثل دسترسی به منابع اختصاصی برای اجرای نرم‌افزارها، ایجاد وب‌سایت و … را در دسترس ما قرار دهد. نکته قابل توجه این است که می‌تواند اطلاعات یا پردازش نرم‌افزارهای اجرا شده را در هر زمان بصورت ۲۴ ساعته نگهدارد!

در مقاله پیش رو به بررسی مجازی سازی سرور، چگونگی آن و مزایای این تکنولوژی پرداختیم. شما می‌توانید برای دریافت خدمات مجازی سازی سرور یا مشاوره در خصوص آن با کارشناسان مجرب مجموعه تکنوکلاینت در تماس باشید. اگر در هر بخش این مقاله به پرسش یا مشکل خاصی برخورد کردید، می‌توانید از طریق بخش نظرات با ما در ارتباط باشید. تشکر از همراهی و حسن انتخاب شما.

ارائه خدمات مجازی سازی

[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwaWQlM0QlMjIxMTg1OTI2MDY0NyUyMiUzRSUzQ3NjcmlwdCUyMHR5cGUlM0QlMjJ0ZXh0JTJGSmF2YVNjcmlwdCUyMiUyMHNyYyUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmFwYXJhdC5jb20lMkZlbWJlZCUyRkd1NmNvJTNGZGF0YSU1QnJuZGRpdiU1RCUzRDExODU5MjYwNjQ3JTI2ZGF0YSU1QnJlc3BvbnNpdmUlNUQlM0R5ZXMlMjZtdXRlZCUzRHRydWUlMjZ0aXRsZVNob3clM0R0cnVlJTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNFJTNDJTJGZGl2JTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *