چگونه هزینههای اجرای پروژه VDI را محاسبه کنیم و آنها را به حداقل برسانیم؟
نفس اجرای پلتفرم VDI و مدرن سازی و ارتقا زیرساخت IT هزینه زا می باشد. این به دلیل تفاوت ساختاری پلتفرم مجازیسازی دسکتاپ نسبت به ساختار قدیمی کامپیوتر های شخصی می باشد.
البته توسعه دهندگان پلتفرم های مجازی سازی با پیشرفت روز افزون تکنولوژی در حوزه های مختلف در صدد کاهش هزینه های مجازی سازی در بخش های گوناگون می باشند. به عنوان مثال قابلیت Thin provisioning مشکلات مربوط به هدررفت فضای ذخیره سازی را کاهش می دهد. همچنین استفاده اشتراکی از فضاهای ذخیره سازی تحت شبکه مزیت های مختلفی را به همراه آورده است. بهصورت کلی یک پلتفرم مجازی سازی کارآمد شامل ویژگی های پویایی، انعطاف پذیری، مقرون به صرفه بودن می باشد.برای دستیابی به زیرساخت VDI با چنین ویژگیهایی ابتدا تیم فناوری اطلاعات شما درک درستی از VDI و نیازهای سازمان داشته باشند.
در مرحله بعدی نیز نقشه راهی قابلاجرا تهیه کرد که شامل چند پروژه جدا از هم باشد تا مرحله به مرحله اجرا شود و هزینه زیادی را به سازمان تحمیل نکند.هزینه های سخت افزاری VDIهنگام محاسبه هزینههای سختافزار، فناوری اطلاعات باید هم هزینه سرمایه اولیه و هم هزینههای عملیاتی نگه داشتن سختافزار را در نظر بگیرد. VDI برای اطمینان از عملکرد بهینه و در دسترس بودن مداوم، به ویژه در ساعات اوج مصرف، به منابع محاسباتی، ذخیره سازی و شبکه نیاز دارد.
برخی از تیم های فناوری اطلاعات ممکن است بتوانند از تجهیزات موجود برای محیط های VDI خود استفاده کنند، اما بسیاری از آنها نیاز به خرید سرورهایی با منابع پردازنده و حافظه رم، فضا های ذخیره سازی با کارایی بالا، و اجزایی مانند سوئیچ های شبکه، رید کنترلر و منابع تغذیه و همچنین به رک هایی برای قراردادن همه این تجهیزات نیاز دارند. در کنار این ها تجهیزات سرمایشی برای فصول گرم سال هم مهم میباشند.علاوه بر این، برآوردهای سخت افزاری باید افزونگی مورد نیاز برای پشتیبانی از Failover و Fault Tolerance در سیستم های حیاتی را در نظر بگیرید.
همچنین سیستم های بکاپ گیری که محافظت از ماشینهای مجازی و سایر داده ها را بر عهده دارند نیز نباید از قلم بیفتند.فناوری اطلاعات همچنین باید دستگاههای سرویس گیرندهای را که کاربران برای اتصال به دسکتاپ مجازی خود استفاده میکنند، در نظر بگیرد. در برخی موارد، آنها ممکن است بتوانند از رایانه های شخصی خود استفاده کنند، در حالی که دیگران ممکن است به استفاده از رایانه های شخصی شرکتی ادامه دهند، در این صورت IT ممکن است بتواند آنها را به زیرو کلاینت تبدیل کند که حداقل هزینه را متحمل شود.
با این حال، اگر سازمانی قصد استقرار دستگاه های جدید را دارد آیا دسکتاپ، لپتاپ، تین کلاینت، زیرو کلاینت یا دستگاههای دیگر باید این هزینهها را در محاسبات لحاظ کرد.بیایید برگردیم به مبحث ارزیابی نیاز های سازمان و نقشه راه اجرای پلتفرم VDI که طی کردن این مراحل قطعاً در کاهش هزینه های تمام شده مؤثر خواهد بود؛ لذا این مسئله که سازمانها باید با دید بلند به هزینهها نگاه کنند و هزینه تمام شده را در نظر بگیرند نه این که بخواهند با یک بودجه بسته بخواهند کیفیت را فدای مسائل مالی کنند چون که اجرای ناقص و بستن دیتا سنتری با منابع محدود که جوانب بلندمدت پروژه در نظر گرفته نشود قطعاً هزینه ها را در بلندمدت چندین برابر خواهد کرد. و از طرفی آن نتیجه مطلوب هم گرفته نمی شود. به همین دلیل مهمترین مسئله در کاهش هزینه ها اجرای گام های زیر میباشد که عبارتاند از:
اولین قدم تحقیق و مطالعه درباره تکنولوژی مجازی سازی دسکتاپ می باشد. این تحقیقات باید هم در بعد کارایی و قابلیت ها باشد تا یک درک نسبی از چیزی که در نهایت قرار است به آن برسید داشته باشید و هم در بخش اجرا و الزامات سخت افزاری و نرم افزاری که باید رعایت شود تا پلتفرم VDI به وجود آید، مطالعه گردد و یک تطبیق نظری با زیرساخت سازمان داده شود تا تمام ناسازگاری ها نمود پیدا کند. همچنین تمام تکنولوژی های مجازی سازی دسکتاپ مطالعه گردد تا بعد از نیازسنجی بتوانید انتخاب دقیقی درباره تکنولوژی مناسب سازمان داشته باشیم.
قدم دوم در اجرای پروژه VDI درک درست نیازهای سازمان میباشد. بعد از اینکه مطالعه دقیقی روی تکنولوژی های مختلف مجازی سازی دسکتاپ و پروتکل های ارتباط از راه دور داشتیم. نوبت به این میرسد که نیازهای سازمان را بهصورت جزئی و در تمام بخش ها را روی کاغذ بیاوریم. در کنار اینها سازمان ها ممکن است الزامات گوناگونی در زمینه های مختلف مانند استفاده از سخت افزارها داشته باشند که باید در نیازسنجی لحاظ گردد. همه این نیاز ها و الزامات را در تمام بخش های سازمان روی کاغذ بیاوریم.
قدم سوم جداسازی کاربریها می باشد. هر سازمان بخشهای گوناگونی دارد که نیازهای متفاوتی در زمینه دسترسی به منابع دیجیتال و IT دارد. به عنوان مثال بخش اداری نیاز به نرمافزارهای اداری، بخش مالی نیاز به نرم افزار های مالی و بخش مهندسی نیاز به نرم افزار های مهندسی دارند. تمام بخشها و نیاز های نرم افزاری آنها جداسازی و مستندسازی شده تا هنگام ترسیم نقشه راه، دید درستی از نیازهای سازمان داشته باشید.
قدم چهارم در اجرای پروژه VDI تطبیق نیازهای سازمان با تکنولوژی های مجازی سازی دسکتاپ و مزیت ها و ویژگیهای این تکنولوژی ها می باشد که در انتهای این بخش هم بهترین مدل برای هر بخش انتخاب شود که بیشترین تطبیق را با نیازهای بخشی داشته باشیم و هم جهت اقناع سازی مدیران سازمان مزیت های مجازی سازی دسکتاپ در هر بخش مشخص شده و در اختیار مدیران قرار گیرد تا مدیران بدانند که در قبال هزینه هایی که قرار است انجام شود چه مزیت هایی نصیب سازمان می شود.
قدم پنجم تست پروژه مجازی سازی دسکتاپ در حد تست برای یک یا چند کاربر محدود است تا هم به صورت عملی پروژه اثبات شود و نقایص احتمالی و مزیت ها دقیق بررسی شود. تا در نهایت تصمیم به اجرای پروژه یا عدم اجرا گرفته شود.
قدم ششم محاسبه منابع سخت افزاری سمت سرور می باشد برای اینکه مقدار منابع سخت افزاری مورد نیاز برای پوشش تعداد کاربران سازمان را داشته باشید میتوان محاسبات دقیقی انجام داد که این شامل محاسبه مقدار Coreهای پردازنده، مقدار رم، پهنای باند موردنیاز، مقدار فضای ذخیره سازی و مهمتر از این مقدار IOPs موردنیاز ماشین های مجازی می باشد. ما در مقاله ای مفصل مبحث محاسبه منابع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
قدم هفتم اجرای پروژه VDI است. برای اجرای پروژه شما نقشه راه لازم دارید که موارد زیادی را در آن دخیل میباشد.از جمله آن میتوان به اولویت های بخشی، بحث بودجه اختصاص داده شده و برنامه زمانی اجرا و تحویل پروژه میباشد. این کاملاً به سیاستهای کاری سازمان و تصمیم سازمان و البته به بودجه اختصاص یافته بستگی دارد که بخواهید طی چند مرحله پلتفرم را پیادهسازی کنید یا یک دفعه تصمیم به کوچ کل سازمان به سمت پلتفرم مجازی سازی دسکتاپ حرکت کنید که هر دو نوع مزیت ها و ملاحظات خود را دارد.
اگر شما اجرای پلتفرم را بخش بخش به جلو ببرید طی اجرا میتوانید از بازخورد های بخشهای اجرا شده برای اجرای منعطف تر بخشهای باقیمانده استفاده کنید. اما در نظر داشته باشید که سمت سرور و دیتاسنتر شما از یکپارچگی باید برخوردار باشد و قسمت اکثر منابع سمت سرور را همان ابتدای کار باید خریداری کنید. درباره این موضوع که از کدام بخش شروع کنید الزامات سازمانی تعیینکننده میباشد. ممکن است یک بخش مانند بخش اداری نیاز فوری به کوچ به سمت تغییر پلتفرم داشته باشد. یا الزاماتی داشته باشید تا از بخشی که دارای بیشترین کاربر هست شروع کنید.
قدم هشتم مستندسازی میباشد. البته مستندسازی امری ضروری میباشد که از ابتدای تعریف پروژه و مرحله تحقیق شروع میشود اما در این مرحله یک سند مستندات اجرایی تدوین شود و تکتک کارهای اجرایی مستندسازی شود. تا در مراحل بعدی کار آسان شود. داشتن نقشه کامل پروژه در مرحله مانیتورینگ بسیار حائز اهمیت میباشد و تا 70 درصد از وقت واحد IT در مراحل نگهداری صرفه جویی خواهد شد. بهرحال داشتن یک پلتفرم شفاف و انعطاف پذیر بدون داشتن یک نقشه و سند مستند امکان پذیر نمی باشد.
قدم نهم در اجرای پروژه VDI گرفتن بازخورد کارایی سیستم از کاربران می باشد تا بتوان نقایص احتمالی پلتفرم را با سند مستندسازی شده رفع کرد. در این مرحله هنوز ما در حالت اجرای پایلوت سیستم هستیم و تمام آزمایشات انجام میگیرد تا بعد از رفع مشکلات احتمالی پروژه در مرحله بعد به اجرای کامل برسد. اگر پروژه را بهصورت مرحله به مرحله جلو میبرید کار یک افزونگی آزاردهندهای خواهد داشت ولی کیفیت کار را بالا خواهد برد چرا که شما این مرحله پایلوت را در هر مرحله انجام میدهید و در نهایت که پروژه تمام جوانب نیاز سازمانی را پوشش داد. یک پروژه کامل با بازبینیها و تستهای سلسله ای خواهید داشت که بسیار انعطافپذیر و پویا خواهد شد.
قدم دهم اجرای عملیاتی پروژه میباشد. ازین به بعد پروژه در حالت عملیاتی قرار گرفته و کار تیم مانیتورینگ و تعمیر نگه داری شروع می شود و تمام ابزارهای بکاپ گیری و مانیتورینگ باید از تمام پروژه حفاظت کنند و تیم IT این مرحله در حالت حفاظت از پروژه قرار خواهد گرفت. در این مرحله است که نحوه محاسبات در سختافزار موردنیاز، اجرای پروژه طبق اصول و مستندسازی در مراحل قبل خود را نشان خواهد داد و می تواند کار حفاظت و نگه داری پلتفرم را به یک کار لذت بخش یا کلافه کننده تبدیل کند.
سازمان ها اگر تیم قدرتمند فنی در حوزه مجازی سازی و شبکه داشته باشند می توانند صفر تا صد کار را با تیم خویش جلو ببرند. راهکار ما استفاده از سیاست برون سپاری می باشد. شرکت هایی هستند که از مرحله مشاوره تا تأمین سخت افزار و اجرای پروژه و پشتیبانی سازمان ها را کمک کنند که موضوع حائز اهمیت در این مورد استفاده از شرکت هایی هست که در وهله اول توانایی اجرای تمامی این حوزه ها را داشته باشد تا سازمان در رابطه با مسولیت پلتفرم با یک شرکت طرف باشد و در مرحله بعد هم تجربه کافی در زمینه اجرای چنین پروژه های دقیق و عظیم داشته باشند.
شرکت تکنوکلاینت که در حوزه فروش زیروکلاینت و مشاوره و اجرای پلتفرم های مجازی سازی دسکتاپ فعال می باشد، از تجربه چندین و چندساله در حوزه مشاوره، تأمین سخت افزار های مختلف، اجرای پروژه های مجازیسازی سرور و دسکتاپ و پشتیبانی از پروژههای اجرا شده در کارنامه خود برخوردار میباشد.