OEM چیست؟
OEM مخفف Original Equipment Manufacture به معنی تولید کننده اصلی تجهیزات، تولید کننده محصولات با کیفیت بالا، بهترین و بالاترین بازدهی می پردازد. هنگامی که یک شرکت از محصولات شرکتهای دیگر برای تولید محصولات خود استفاده می کند یا قطعات شرکت دیگر را با برند خود به فروش میرساند عبارت OEM را اول نام خود اضافه می کند. این نشان میدهد که قطعه مورد نظر تولید فروشنده نیست بلکه فروشنده از طرف تولیدکننده اقدام به خردهفروشی میکند. این عمل برون سپاری یا Outsourcing می باشد.
از مهمترین محصولات نرم افزاری OEM، میتوان به نسخههای مختلف ویندوز و نرم افزار های امنیتی اشاره کرد. اکثر کامپیوترها شامل اجزای ساخته شده توسط چندین شرکت می باشد. به عنوان مثال، Dell تمام قطعات را در لپتاپ را تولید نمیکند و اپل همهی اجزا را در imac نمیسازد. شرکتها تنها کامپیوتر را طراحی میکنند و اجزای تشکیل دهنده را از شرکتهای تولید کننده اورجینال یا همان OEM خریداری می کنند و فقط در شرکتها آنها را اسمبل میکنند.
به عنوان مثال شرکت Foxconn، یک شرکت تولید کننده قرارداد های الکترونیک تایوانی که تولید انواع قطعات و تجهیزات را برای شرکت های مانند شرکت دل، اپل، اچ پی، هوآوی، سامسونگ و … تولید می کند، بزرگ ترین شرکت های OEM در جهان است.
OEM مخالف دست دوم است. OEM به چیزی اتلاق می شود که به صورت خاص برای محصول اصل ساخته شده است. در حالی که Aftermarket به محصولات ساخته شده توسط شرکت دیگری است که یک بار مصرف شده و به عنوان جایگزین استفاده می شود.
VAR چیست؟
شرکت VAR مخفف Value Added Reseller است که محصولات OEM را ارزش گذاری میکنند و از آن خریداری میکنند. یا به سایر شرکتهای بزرگ میفروشند و خود را جایگزین سازنده محصول زده و کالا را با برند خود، پس از تکمیل به فروش می رسانند.
واقعیت این است که VAR و OEM با هم کار می کنند. تولید کنندگان قطعات قابل مونتاژ را به VAR ها می فروشند. اگر چه بعضی اوقات کالا برای فروش به طور کامل به VAR به بازار عرضه می کنند، ولی به طور معمول نقش مهمی در تعیین محصول نهایی ایفا نمی کند.
ODM چیست؟
ODM مخفف عبارت Original design manufacturer است. به این معنی که از محصول تولیدی یک کمپانی اما با طراحی و برند کمپانی دیگر استفاده می گردد. در واقع کمپانی مورد نظر برند و طراحی خود را دارد و فقط از زیرساخت های یک کمپانی تولیدی دیگر استفاده می کند به طوریکه تمامی امتیازات آن مربوط به کمپانی اصلی است.
از آنجایی که ایده و طراحی محصول صرفا با کمپانی اصلی است و از طرف دیگر در برخی موارد بخشی از هزینه های مربوط به کمپانی تولیدی را نیز پرداخت نموده است، موفقیت و شکست های محصولات قابل توجه هستند. هزینه های ذکر شده شامل: بسته بندی یا بسته های محصول، رنگ ها و مارک تجاری و برخی تنظیمات محدود روی اجزا یا عملکرد آن ها می باشد.
ODM تحت عنوان “برچسب گذاری خصوصی” نیز نامیده می شود. یعنی کمپانی مورد نظر، کالای موجود را از فهرست کارخانه تهیه می کند. پس از اعمال چند تغییر جزئی، محصول را با نام تجاری خود به فروش می رساند.
مزایای ODM:
- مهم ترین مزیت ODM این است که دیگر نیازی به سرمایه گذاری هزینه های بالا به منظور تحقیق و بررسی جهت تولید یه محصول جدید نیست. در واقع: “چرا وقتی می توانید چرخ موجود دیگری را اصلاح کنید؛ چرخ را دوباره اختراع کنید؟”
- علاوه بر صرفه جویی در هزینه ها، به کمک ODM می توان صرفه جویی قابل توجهی در زمان نیز داشت. این امر سبب می شود که همزمان با بهرهگیری از مهارت و تجربه شرکت اصلی طراحی کننده محصول، تمرکز بیشتری بر روی سایر عملیات اصلی کسبوکار انجام داد.
- از آنجایی که امور فنی توسط شرکت تولیدکننده محصول ODM انجام میشود، در نتیجه تمرکز و تلاش بیشتری بر روی توسعه برند و اطمینان از موفقیت ارائه محصول به بازار باکیفیت بالاتری انجام خواهد شد.
معایب ODM:
- اگرچه ODM به سرمایه اولیه کمتری نیاز دارد، اما رقابت قیمت ها شدید تر اس. در نتیجه دامنه سود کمتری را باعث می شود.
- در ODM، تمایز محصولات از محصولات رقبا که مطابق با همان طراحی تولید شده اند، دشوار است، در نتیجه نیاز به خلاقیت در ارائه محصول اهمیت بسزایی دارد.
تفاوت ODM و OEM چیست؟
ODM در طراحی محصول همکاری می کند. این شرکت بیشتر کار طراحی فنی را برای تبدیل محصول از طرح به واقعیت انجام می پذیرد. آنها در تولید محصولات در کارخانجات خود، کمک می کنند و سپس نام تجاری شما را به عنوان صاحب منحصر به فرد آن محصول، قرار می دهند. پس از طراحی محصولات توسط ODM ، OEM به شما کمک می کند آن محصول را تولید کنید.
معایب OEM و ODM چیست؟
- عدم امنیت کافی
ممکن است اسرار شرکت شما به خطر بیفتد. در خصوص مبادله ی اطلاعات بانکی از این طریق، ممکن است زمانی که پرداختی انجام می دهید این انتقال برای هکرها صورت پذیرد.
- عدم پشتیبانی و پیگیری
پیگیری محصولات در این وضعیت بسیار سختتر از حالتی است که شما به طور مستقیم روی پروسه نظارت داشته باشید.
کدام فایل آخرین نسخه است؟ چه کسی و چه زمانی تغییر روی محصول تایید شده است؟ چگونه این فایل فرستاده شده است و در حال حاظر کجاست؟ وضعیت فعلی تولید ما چیست؟ همه ی اینها سوالاتی هستند که برای پاسخ گرفتن می تواند وقت گیر باشد. امیدواریم با خواندن این مطلب به OEM و ODM پی برده باشید.